• Post category:Blog / Hírek
  • Olvasási idő:Olvasási idő: 14 perc
Jelenleg ezt böngészi  Webshopok és a Magyar Posta kötelező szállítóként

Folyamatosan frissülő gyűjtőcikk!

Mint ismeretes, 2024. március 28.-tól minden webshopnak kötelező megjeleníteni szállítási lehetőségként az egyetemes szolgáltatót (Magyar Posta) is a weboldalán.

Ebben a bejegyzésben az ehhez kapcsolódó információkat, híreket, bejegyzéseket szedtem össze.

Ha bármi friss híred van, írd meg hozzászólásban, igyekszem közzétenni azt is.

De figyelem! Kérem, hogy szorítkozzunk a tényekre, a valós és fix információkra. Próbáljuk megoldani a problémát, és segítsünk egymásnak, most tegyük félre a politikai hangvételű, vagy személyeskedő megjegyzéseket! Előre is köszönöm!

Egy lehetséges megoldás szállítási módhoz kapcsolt díj megjelenítésére Woo webáruházban

Az alábbi fejlesztés példa arra, hogyan jeleníthetsz meg extra díjat, ami egy bizonyos szállítási módhoz kapcsolódik, ha Woocommerce webshopod van.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Fontos! A fenti megoldást jogász vagy könyvelő nem ellenőrizte. A videóban természetesen egy teszt-webáruház látható, a szövegek és a szállítási módok elnevezése, díjazása tetszőlegesen alakítható.

Pályázhatsz a webshop fejlesztésre a Magyar Posta honlapján – 100.000 Ft-ig!

Megjelent a pályázat, amit korábban ígért a Magyar Posta, ami a kisvállalkozásokat támogatja az átállásban. Egyedi fejlesztésű webshopok esetén lehet pályázni összesen legfeljebb 100.000 Ft-ra. A WordPress és WooCommerce alapú webáruházak egyedi fejlesztésűek. Ha szükséged van a szállítás módosítására, keress meg bátran! (Kattints: Kapcsolat )

Fontos, hogy a pályázat feltétele, hogy 1 évre legyél leszerződve a Postával, és a leírás alapján úgy tűnik, hogy a kifizetés a megvalósulás után történik meg. (Utófinanszírozás.)
A teljes pályázatot itt nézheted meg: https://www.posta.hu/webaruhazi_palyazat

webshop kötelező Magyar Posta csomagküldés

Mi is lesz kötelező a webshopok számára március 28.-tól?

Klassz áttekintő cikk arról, hogy pontosan mi és hogyan lesz kötelező. Itt kiemelik a rendelet főbb elemeit, és néhány kérdésben kitérnek a lényegesebb kérdésekre, például hogy kell-e szerződést kötni a Magyar Postával a vállalkozásoknak? Vagy hogy milyen módosításokat kell végrehajtani a webshop felületén?

Olvasd itt: A Posta és a webshopok

Akkor most nem lehet ingyenes szállítás?

Sok webshop alkalmazza azt a marketing megoldást, hogy bizonyos összeg felett ingyenes szállítást biztosít a vásárlók számára. Gyakorlatilag átvállalja ilyenkor a webshop üzemeltetője a szállítási díj költségét.

Vajon az új rendelet szerint ez már nem áll rendelkezésre?

Egy érdekes videót nézhetsz meg erről a témáról itt:

@webaruhazkisokos A Posta tegnap megint kiküldött egy levelet. Azt szerencsére kiemelték hogy nincs kizárólagosságuk a csomagszállítást illetően azonban a megfogalmazás még mindig nem pontos ugyanis azt írják hogy ezeket az árakat szükséges alkalmazni amit egyébként jogszabály nem ír elő ha szeretnéd tudni hogy mely esetekben van lehetősége a postának előírni hogy milyen árakat alkalmazzunk webáruház tulajdonosként a fogyasztóinkkal szemben akkor nézd meg a holnapi videót is 🙃 . . #posta #csomag #webáruház #onlineshopping #online #magyartiktok ♬ eredeti hang – webaruhazkisokos

Posta vezér az E-commerce expon

Ez a bejegyzés egy általános beszámoló az E-commerce Expo rendezvényről, melyet 2024. február 24.-én tartottak. A rendezvényen meghívott vendég volt az MPL vezérigazgatója, Balczó Barnabás. Bár sok kérdésre nem érkezett válasz, és furcsa volt a megjelenés, azért ebben a bejegyzésben van egy érdekes részlet, miszerint:

„Azok számára, akik egyedi fejlesztésű webshopmotort használnak, hamarosan pályázati lehetőséget indítanak az implementáció költségeinek finanszírozására.”

Erről azonban a cikk megjelenésekor még nincs semmilyen konkrét információ.

Olvasd el: Színek, infók és találkozások

Milyen termékeknél nem kötelező a Magyar Posta használata a webshopban?

A Magyar Posta ÁSzF-e kizár néhány terméket a szolgáltatás alól. Ez azt jelenti, hogy ha a te webáruházad olyan terméket forgalmaz, amit az MPL nem szállít el, akkor rád nem vonatkozik a törvény.

Itt nézheted meg, hogy milyen termékeket zár ki a szerződésből a Magyar Posta: Postai szolgáltatások általános feltételei

Tájékoztatás a Magyar Posta honlapján a webshopok számára a kormányrendeletnek való megfelelésről

A Posta közzétett a honlapján egy tájékoztatót, amelyben részletesen próbálnak választ adni a leggyakoribb kérdésekre a webshop tulajdonosok számára.

Itt szereplő információ például:

„A csomagszállítási díjakhoz indokolatlan felárat hozzákapcsolni megtévesztő lehet, mert az a webáruház vásárlóinak az érdekeit sérti. Természetesen a kiszállításnak a Magyar Posta díjain kívüli egyéb összetevői is lehetnek (küldemény összerendezése, csomagolás, IT, utánvét stb.). Ezek a költségek továbbra is felszámíthatóak, azonban elvárás, hogy ezen költségek a Magyar Posta díjain felül jelenjenek meg, vagyis külön tételként.”

Olvasd el részletesen a tájékoztatót ide kattintva: Webáruház Jogszabály GYIK

A Packeta tájékoztatása szerint ők is megfelelnek a rendelkezésnek

A Packeta saját oldalán megjelent tájékoztatása szerint ők is megfelelnek a rendletnek, mivel ők maguk is szerződött partnerei a Magyar Postának.

Itt olvashatod a tájékoztatót: Azonnali megoldás az új postarendelet előírásainak

WEBOLDAL ELEMEZÉS
Nézd meg a különleges ajánlatom!
(időszakosan elérhető)

Az eredeti rendelet

De mi is ez a kormányrendelet?

Az eredeti rendelet módosítása 2023 decemberben született meg, így 2024. március 28.-tól életbe lép. Nincs határidő-tologatás, nincs türelmi idő.

Olvasd el az eredeti rendeletet itt: 335/2012. (XII. 4.) Korm. rend. mód. sz. Korm. rend.( postai szolg. nyújtásáról) (Letölthető dokumentum, válaszd a Normaszöveg részt.)

Vélemény, hozzászólás?