• Post category:Blog / Hírek
  • Olvasási idő:Olvasási idő: 11 perc
Jelenleg ezt böngészi  WordPress 5.6 újdonságok egy webdesigner szemszögéből

2020. december 8.-án megérkezik a WordPress 5.6 verziója. Ez egy nagyobb frissítés, ami sok újdonságot tartogat. Ezek közül válogattam néhány olyat, ami a weboldal kinézetére lesz majd nagyobb hatással.

Mikor érkezik az új verzió, az 5.6 – os WordPress?

Először is jó lesz tisztázni, mikor érkezik ez az új frissítés. A make.wordpress.org oldalon, ahol az új feladatokat osztják meg a közösséggel a fejlesztők, 2020. december 8. szerepel.

WordPress új verzió megjelenési dátuma
Forrás: https://make.wordpress.org/core/5-6/

A WordPress blogján viszont már úgy fogalmaznak, hogy december 9.-ig válik nyilvánossá az új verzió. Kérdés persze, hogy eddigre készen lesz-e a teljes magyar fordítás – hiszen a magyar verzió megjelenése ettől is függ. Jelen pillanatban csak 88 kifejezés várakozik fordításra, és még öt nap van a megjelenésig, tehát elég jó eséllyel készen lesz a magyar változat is, mire kijön az angol.

WordPress magyarul
Forrás: https://translate.wordpress.org/locale/hu/default/wp/dev/

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy készüljetek: jövő héten érkezik a frissítés!

Az új téma: Twenty Twenty-One

A WordPress minden évben új “hivatalos” témát hoz ki. A nevük egyszerűen megegyezik az évvel, amelyben megjelentek. Ezek a sablonok hol szebbek, hol kevésbé jól sikerültek, de annyi biztos, hogy az adott év minden újítását igyekeznek bemutatni, kihasználni ezekben a készítők. Nem túl bonyolult témák, de egy jó alapot szolgáltatnak, amivel bárki elindulhat.

Amikor azt írtam fentebb, hogy “nem túl bonyolult”, akkor az különösen igaz a 2021-es sorszámú témára. Ez egy nagyon egyszerű sablon, ami olyan, mint egy üres festővászon. Olajzöld színnel és néhány szürke árnyalattal, letisztult betűtípussal dolgozik. Ugyanakkor ez mind megváltoztatható és testreszabható! Tehát ebből az egyszerű témából könnyen varázsolhatsz valami egészen más kinézetet.

WordPress Twenty Twenty-One sablon
Így néznek ki az egymást fedő oszlopok a 2021-es WordPress témában

Ami nekem tetszik benne, az az, hogy az oszlopok akár fedhetik is egymást. A képeknek pedig keretet is adhatunk. Így egészen tetszetős, korszerű nézet alakulhat ki. (A mobil és a tablet nézettel nem vagyok megelégedve, de ez egy jó alap lehet, amit egy frontend-fejlesztő tovább alakíthat. Ha szükséged van ilyen módosításokra keress meg!) Itt kukkanthatsz bele a sablonba, ha érdekelnek a részletek: https://wp-themes.com/twentytwentyone/ 

Neked hogy tetszik?

WEBOLDAL ELEMEZÉS
Nézd meg a különleges ajánlatom!
(időszakosan elérhető)

Videó! Videók mindenhol!

Úgy tűnik, a videók támogatását komoly célként határozta meg a WordPress csapata. Ebben az irányban több fejlesztés is érkezik.

Az egyik, hogy a feltöltött videókat akár feliratozhatod is. Ehhez persze kell egy felirat-fájlt készíteni. Jópofa lehetőség – de egy YouTube videó beillesztésével talán gyorsabb megoldani ezt a feladatot egy mezei felhasználónak. 

Lehet videókat beilleszteni a borítókép blokkba. Ezeket most már nem csak véletlenszerűen rendezi el a WordPress, hanem akár te magad is pozicionálhatod, hogy pontosan mi legyen a középpont, mi legyen a fókusza a beillesztett videónak.

WordPress videó feliratozás
Feliratozható videók az új WordPress -ben

Oszlopok könnyebb kezelése

Nekem webdesignerként ez tetszik a legjobban. Az oszlopok segítségével ugyanis könnyedén alakíthatok ki reszponzív megjelenést egy weboldal számára. Eddig ez úgy működött, hogy a blokkokat eredendően egy-egy oszlopba kellett rendezni. Most már lehetőség lesz utólag is betenni blokkokat kijelölés után az oszlopokba. Ez kényelmesebb, mint a korábbi, csoportba rendezés.

Ezen kívül megjelenik az egyoszlopos elrendezés (100%-os szélességű oszlop). Ezzel még könnyedébben alakíthatunk ki érdekes, vonzó honlapot.

WordPress oszlopok
100%-os oszlop – azaz teljes szélesség a WordPress blokkszerkesztőben

Minták a borítóképben

Az új WordPress szerkesztőben, a Gutenberg 9.2-ben ez a kis finomítás is megtalálható. A fejléceknél nem csak fotót tehetsz be, hanem mintát is. Ez azt jelenti, hogy lehetővé válik az ismétlése is a háttérképnek. Még egy lépés a szép, reszponzív weboldal megjelenítés felé. Érdekesebb webdesign , izgalmas megoldások nyílnak így meg.

WordPress Pattern
Ismételhető minták háttérként a fejlécben WordPress honlapon

Mik a további, főbb fejlesztési irányok a WordPress 5.6 változatában?

Elsősorban azokat az újdonságokat mutattam meg ebben a bejegyzésben, amik egy webdesignernek fontosak lehetnek, illetve amik a weboldalad kinézetében jelennek meg. Természetesen nem csak ennyiből áll egy fejlesztés, ennél sokkal több lesz az újdonság. 

Akadálymentes megjelenés

A WordPress fejlesztői közössége igyeszik követni a W3C iránymutatását, és minél többet szeretnének tenni azért, hogy a weboldalak akadálymentesek legyenek. Ez egy hosszú folyamat, melynek még nem minden részlete lesz látható az új verzióban, de mindenképpen egy fontos irány.

PHP fejlesztések

Mindig a jövőnek fejlesztünk, a honlapokat úgy kell megépíteni, hogy később is jól működjenek. Éppen ezért sok kód már úgy kerül bele ebbe a változatba, hogy a PHP 8-as verziójának is megfeleljen. Ez egy egyszerű felhasználónak azt jelenti, hogy az így készített honlapok még sokáig gond nélkül, és gyorsan fognak megjelenni a látogatók számára. (Természetesen ha a tárhely is lehetővé teszi ezt.)

Automatikus frissítés

Sajnos a frissítésekben is lesz változás: a fő verzió-váltásokra is kérhető automatikus frissítés. Ez az a beállítás, amit mindenképp ellenőrizz majd le! Én azt javaslom, hogy ne engedd, hogy a nagyobb frissítéseket is automatikusan telepíthesse a rendszer. (A frissítés módjáról a Facebook oldalamon írtam a legutóbbi nagyobb verziószám-váltásnál.)

Webhely egészség, frissítések fejlesztők számára

Javítások lesznek a “Webhely egészség” oldalon, ezt hamar észre fogod venni. Ezen kívül lesznek még jQuery és REST API változások is, de ezek már tényleg olyan dolgok, amik a fejlesztőket fogják érdekelni. (Ha kíváncsi vagy minden apró változásra, nézz körbe itt: https://make.wordpress.org/core/2020/11/20/wordpress-5-6-field-guide/)

Te melyik újtást várod a leginkább? 

Melyik az, aminek nem örülsz?

Kérlek, írd meg hozzászólásban!

Ha kérdésed van, vagy segítségre szorulsz a WordPress honlapoddal kapcsolatban, vagy a frissítést, karbantartást inkább egy profira bíznád, keress bátran: Kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?