Jelenleg ezt böngészi  Órarend megjelenítése WordPress oldalon (3 módon)

Edzőként szeretnéd esztétikusan megmutatni az elérhető órákat a honlapodon? Vagy magántanárként az a célod, hogy a diákok egy naptárban átlássák az elérhető csoportos órákat az online keresésekkor? Lássuk, milyen lehetőségeid vannak, ha a cél az órarend megjelenítése WordPress oldalon!

Mikor lehet szükséged naptár megjelenítésére a WordPress oldaladon?

Az előző bejegyzésben igyekeztem bemutatni, hogy mennyi mindentől függ, hogy mikor és hogyan mutasd be az időbeosztásod a honlapodon

Beszéltem arról, hogy az üzletmented és a céljaid nagyon is sokban befolyásolhatják az, hogy milyen eszközre van szükséged. 

Az órarend megjelenítésére klasszikusan azoknak a vállalkozóknak van szüksége, akik csoportos órákat tartanak. Azaz nem egy-egy személynek szeretnél egy rövid időszakot elérhetővé tenni (ez esetben nézd majd meg a következő bejegyzéseket), hanem általában többen érkeznek hozzád. 

Ilyen lehet, ha jóga-oktatóként mutatnád be az elérhető órákat. 

Naptárra van szüksége az edzőknek is, ha fix órákra várják a jelentkezőket. 

Az órarend mindenféle tanároknak segítség, legyél akár tánctanár, kiscsoportban tanító nyelvtanár, logopédus, rajztanár vagy kézműves oktató

Nem véletlenül találták ki ezt a rendszert sok-sok évvel ezelőtt, és – bár az online térbe költözött ma már az órarend is – azért a forma ma is ugyanaz. 

Egy kivétel azért akad: ha az oktatást inkább eseti jelleggel szeretnéd megoldani, akkor egy picit másféle megközelítésre lesz szükséged, hogy valóban professzionálisan mutasd meg a weboldalon az időbeosztásod. Tehát ha workshopot, vagy egy időszakhoz köthető órát szeretnél tartani, akkor más megjelenítést válassz.

Lássuk, hogy egy WordPress oldalon milyen lehetőségeid nyílnak tehát arra, hogy egy órarendet megjeleníts! 

WEBOLDAL ELEMEZÉS
Nézd meg a különleges ajánlatom!
(időszakosan elérhető)

Az egyszerű megoldás: WordPress táblázat

A legegyszerűbbnek az tűnik, hogy egy táblázatot viszünk fel. 

Mindenki ismeri a táblázatokat a szövegszerkesztőkből vagy akár a táblázatkezelőkből (Word, Excel, Docs… stb.). És valóban, egy órarend nem más, mint egy táblázat öt (vagy hét) oszloppal, és tetszőleges számú sorral. Azonban a weben egy picit másként jelennek meg a táblázatok… 

A jó hír az, hogy amióta a WordPress vizuális szerkesztőt használ, azóta egész szépen lehet mindenféle kód ismerete nélkül is formázni ezeket a táblázatokat. 

Van lehetőséged más színt adni a fejlécnek, vagy a beírt szövegeket is szabadon formázni. Akár linkelhetővé is teheted a szöveget, ami aztán így bejegyzésekre vagy oldalakra mutathat. Ez lehetőséget ad arra, hogy egy-egy óra leírására vagy a tanárok bemutatkozó oldalára navigáljon az érdeklődő. Egyszerűen ki kell választani a blokkok közül a Táblázat-ot, és aztán szépen beszerkeszteni az órákat. 

Mutatom, hogy egy (nagyon egyszerűen kivitelezett) példa hogy néz ki ebből:

Órarend megjelenítése WordPress oldalon táblázat beillesztésével

Egész csinos, ugye? 

A gondok csak akkor kezdődnek, amikor valaki mobilon próbálja megnézni ugyanezt az órarendet. Akkor ugyanis valami ilyesmi kép fogadja majd:

Órarend megjelenítése WordPress oldalon táblázattal mobil nézet

Persze egy tapasztalt webes tud erre megoldásokat, de tény és való, hogy egy egyszerű felhasználó számára itt megáll a tudomány. És persze, egyre többen böngésznek telefonról. Egy ilyen órarend pedig telefonról nézve teljességgel olvashatatlan.

Egy másik lehetőség: kép elhelyezése

A vállalkozó azonban találékony, és nem áll meg a tudomány a táblázatok szerkesztésénél! 

Miért ne lehetne egy képet beilleszteni, és így megjeleníteni az órarendet? 

A módszer előnye, hogy ma már több könnyen kezelhető képszerkesztő program van. Ezek közül nem egy kész sablonokat ad, amikbe csak az órákat kell felvinni. Ripsz-ropsz készen lehet egy letölthető kép, amit aztán több célra is felhasználhatsz. Ha kinyomtatod, vagy szórólapra helyezed, akkor tökéletes megoldás lehet. 

Lássuk, hogy néz ki a weboldalon egy ilyen órarend:

Órarend megjelenítése WordPress oldalon kép beillesztéssel

Ezt az órarendet a legnépszerűbb online képszerkesztő programmal készítettem körülbelül 5 perc alatt, és ebből legalább négy percet az vitt el, hogy a számos órarend-sablont bámultam, és válogattam közöttük. Egész jó az eredmény, igaz? 

A gondok csak akkor kezdődnek, amikor valaki mobilon próbálja megnézni ugyanezt az órarendet. (Ismerős gondolat? Nem véletlen…) Ekkor ugyanis valami ilyen lesz a kép (Lehet, hogy te már ezt látod eleve, ha most is telefonról olvasod ezt a bejegyzést.)

Órarend megjelenítése WordPress oldalon kép beillesztéssel - mobil nézet

Szóval, szépnek szép, de ici-pici. Persze vannak lehetőségek, egy gyakorlott internetező kinagyítja, megnyitja, letölti… De az is lehet, hogy hagyja az egészet a manóba, és nem vacakol azzal, hogy így válasszon magának szabad időpontot.

Még egy lehetőség (vagy, ha már foci-vb idején vagyunk: ziccer) kimarad, ha fix képet jelenítesz meg: nem lehet ránézni egy-egy oktatóra, vagy bővebb információt megjeleníteni az órákról. Esetünkben például megtudjuk, hogy Eszternek van meditációs órája, de hogy az pont miről szól, arról nincs infónk. Vagy Jozsóról se tudunk meg többet, mint hogy sztreccsing órát tart, de hogy hány év tanulás és tapasztalat van emögött az óra mögött, az további kutatást igényel. 

Amire az egyszeri érdeklődő nem biztos, hogy venni fogja a fáradtságot.

Órarend megjelenítése plugin segítségével

A WordPress rendszerét azért (is) szeretem, mert szinte minden problémára található kulcsrakész megoldás. (Amire meg nincs, arra is lekódolható.) Természetesen az órarend megjelenítésére is van telepíthető kiegészítő (angol nevén: plugin), csak meg kell találni a megfelelőt. 

A fentiekből okulva tehát olyan megoldást kell keresni, ami

  • esztétikus, színeiben a honlaphoz igazítható
  • mobilon is zavartalanul lehessen olvasni
  • legyen interaktív, azaz akár az órákról adjon bővebb információt, akár a tanárokról
  • ha még a helyszín megjelenítését is lehetővé teszi, vagy
  • szűrni lehet az óratípusok között 

az már csak a hab a tortán. 

Több ilyen plugin is létezik a WordPress oldalán, általában a “timetable plugin” kifejezés lesz az, ami felsorolja ezeket. 

Nézd meg, hogy hogyan oldottam meg a fejlesztést a Rajzszög Kreatív Terápiás Művészeti Műhely oldalán! 

A kedvencem a mobil nézet, ahol szépen mutatja a napi lebontást a rendszer, de az egyes órák részletes leírásánál is van lehetőség megnézni, hogy ugyanazon a napon milyen más oktatás lesz még elérhető. A jelentkezést itt a MailerLite rendszerével oldottuk meg, mert az iskola üzletmenetéhez ez passzolt a legjobban. 

Az automatizációval pedig rengeteg gondot levettünk az óraadó tanárok válláról.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Órarend a WordPressben

Látod, hogy egy egyszerű igényre mennyi megoldás létezik? 

Arra biztatlak, hogy ha már megjelensz az online térben, akkor használd ki annak az előnyeit! 

Az órarended ne csak úgy szimplán tedd ki az oldaladra, hanem próbáld meg minél interaktívabbá tenni a felületet. Ezzel sok-sok felmerülő kérdésre megadod a választ, és nagyban megkönnyíted az érdeklődők dolgát. Nem csak hogy professzionálisabb hatást keltesz, de sok-sok terhet veszel le a saját válladról is. Ráadásul a választásban annyi segítséget adsz, hogy az egyszeri érdeklődőből könnyebben lesz elkötelezett vásárló. 

És végül is ez egy honlap célja, nem igaz?

Ha azonban ennél bonyolultabb módon szeretnéd az időbeosztásod megjeleníteni, akkor figyelj, mert hamarosan érkezik ebben a témában új bejegyzés!

Vélemény, hozzászólás?