• Post category:Munkáimból
  • Olvasási idő:Olvasási idő: 4 perc
Jelenleg ezt böngészi  Honlap költöztetése, átirányítással

Ennél a WordPress honlapnál egy domain váltás történt. Azonban a váltáskor mind a SEO mind pedig a látogatók szempontjaira is gondoltunk. A bejegyzést akkor is hasznos elolvasnod, ha érdekel a honlapok keresőoptimalizálása.

Tudom, azt gondolnád, hogy egy honlapnál a domain váltás nem is olyan nagy dolog. Pedig a feladat több részből tevődik össze. Először is a WordPress oldalt elköltöztettem a régi helyről az újra. A teljes blogot, minden bejegyzéssel együtt áttettem az új domain alá.

Ezek után azonban ott volt a kérdés, hogy mi történjen a régi oldalra érkező látogatókkal?

Ugyanis az oldal már régi, bejáratott honlap volt. Sok olvasó látogatta nap mint nap. Ezen felül sok-sok oldalon hivatkoztak rá. Ezt úgy is szoktuk mondani, hogy külső linkek mutattak az oldalra. Azaz valaki már egy blogon, közösségi felületen, vagy fórum-oldalon már kitett linket, ami erre az oldalra mutat. Ha a régi domaint ilyenkor csak úgy eltűntetjük, akkor ezek a látogatók mind-mind üres oldalakra jutottak volna.

És ez érinti az oldal SEO-ját is.

SEO – rövidítés. Search Engine Optimalization, azaz Kereső Motor Optimalizálás. Ezt szoktuk használni mindannak a folyamatnak az összefoglaló neveként, amit azért teszünk, hogy a kereső oldalakon (Google, Bing, Yahoo) minél előrébb szerepeljen az oldal.

Bár a keresők algoritmusai folyton változnak, azért annyi elmondható, hogy ha egy oldal régóta működik, folyamatosan frissülő tartalommal, akkor az a robotok szerint is értékes. Hasonlóan „jó pontot” jelent, ha minél több külső link mutat egy oldalra. Hiszen az azt jelenti, hogy hivatkoznak az oldalra, érdekesnek találják, megosztják, javasolják a meglátogatását.

Ezért ha egy költözés során ezek a linkek elvesznek, akkor az nem csak a látogatók számára jelent kényelmetlenséget, de az évek során elért jó helyezés is eltűnik. Gyakorlatilag kezdhetjük előről a SEO munkát.

Semmiképpen nem szerettem volna, ha ez történik, ezért itt egy átirányítást kellett végezni az oldalon. Azonban nem csak a főoldalra, hanem minden kis aloldalra, bejegyzésre vonatkozóan. A folyamat természetesen sikeres volt, meg is nézheted, hogy néz ki működés közben. Figyelj a videóra, mert gyorsan ugrik át a böngésző címsora az új domainre. És ez így is van jól, ha a látogató szinte semmit nem érzékel, hanem máris olvashatja a számára érdékes tartalmat.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Természetesen az új oldal biztonságossá tétele is fontos volt. Azaz titkosítást állítottam be, és a linkek már eszerint működnek. (https előtaggal.) Így egyetlen olvasó se kap hibaüzenetet a böngészőjében, amikor az oldalra szeretne látogatni.

Változott az e-mail cím is, és persze néhány nagyobb fájlt is átmozgattam.

Ha tehát te is domain váltáson gondolkozol, akkor figyelj mindezekre a szempontokra.

Ha nem tudod, hogy fogj hozzá, és szívesen megbíznál ilyen feladattal, akkor keress nyugodtan a kreativ kukac talentummobile.hu e-mail címen, vagy akár itt az oldalon a Kapcsolat részen elküldött üzenettel.

 

Vélemény, hozzászólás?