Jelenleg ezt böngészi  5+1 tipp webshopoknak, amivel feldobhatod a termékküldés élményét
Webshoposként tudod, hogy a megrendelés nem ér véget abban a pillanatban, amikor a vevő a „Megrendelem” gombra kattint. Mivel teheted igazán profivá az értékesítés további folyamatait? Nagy Tímea ügyfélélmény – specialista most elárulja neked! (Vendégcikk, olvasd!)

Az online vásárlás rohamosan terjedő népszerűségével együtt a webshop tulajdonosoknak is egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az ügyfélélmény megteremtésére.

Ma már nem elegendő az, hogy a termékedet bedobod egy borítékba vagy dobozba és már küldöd is, a vevőid szeretnék azt érezni, hogy FONTOSAK számodra.

Az egyik kritikus pont, ahol érdemes odafigyelni webáruházként, az tehát a termékküldés folyamata. Az ügyfélnek érkező csomag ugyanis – jó esetben – nem csak egy termék, hanem egy egész élmény, ami nagyban befolyásolhatja a vevőt abban a döntésében, hogy újravásárol-e tőled legközelebb.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem 5+1 tippet, amit azonnal el tudsz kezdeni beépíteni a folyamataidba és amelyek segítségével még emlékezetesebbé varázsolhatod az ügyfeleid számára a vásárlás élményét. Ha pedig szeretnéd a saját vállalkozásodra szabni az ügyfélélményt, akkor egy tanácsadás során Rád szabott konkrét megoldásokkal is tudlak segíteni.

1. Személyre szabott üzenetek, hogy az ügyfél rögtön tudja, hogy jó döntést hozott

Az automatikus visszaigazoló e-maileken túl, kiemelten fontos lehetőségként merül fel a személyre szabott üzenetek küldése vásárlóidnak.

Egyedivé varázsolhatod az ügyfélélményt azzal, hogy együtt örülsz velük a vásárlás örömének vagy hogy részletesen tájékoztatod őket a csomagjuk útjáról.
A vásárlók értékelik, ha valós érdeklődés érzékelhető felőled, és egy személyes üzenet mindig erőteljesen hat.

Például küldhetsz egy kedves köszönőkártyát „Köszönjük a vásárlást, [Vásárló neve]!” üzenettel, amely egyértelműen kifejezi, hogy minden egyes vásárlás fontos számodra, és nem csak egy egyszerű tranzakció.

2. Élő csomagkövetés

Nyújts lehetőséget a vásárlóknak arra, hogy követhessék a csomagjuk útját. Ha lehetséges, adj olyan követési linket, amely valós időben mutatja a csomag mozgását a kézbesítésig.

Az értesítés a csomag útjáról még inkább fokozza a vásárlók izgalmát és várakozását. Gondolj csak bele, milyen lenyűgöző lehetőség, hogy valós időben tájékoztathatod őket a csomagjuk aktuális helyzetéről, ahogy közeledik hozzájuk.

Ez nem csak egy közvetlen kapcsolatot teremt a vásárló és a márkád között, de a vásárlás egész folyamatát izgalmasabbá teszi számukra. Az érzelmi kötődés és az izgatott várakozás pedig hosszú távon lojalitássá és elégedett vásárlókká alakulhat, akik nagyobb eséllyel vásárolnak újra tőled.

3. Egyedi csomagolás

A kreatív és gondosan megtervezett csomagolás rávilágít arra, hogy figyelmet szentelsz a részletekre és, hogy fontos számodra a vásárló.

Mindig az legyen a fejedben, hogy ha te kapnád meg az általad küldött csomagot, vajon akkor hogyan reagálnál?

Igazi „wow” élményt nyújtana? Vagy az egynek jó lesz, futottak még kategóriába sorolnád…

Az egyedi matricák, logók, egy kreatív, különleges formájú csomagolás vagy akár egy személyes üzenet a csomagon mind-mind hozzájárulnak az élmény fokozásához. És valljuk be, a törődés és odafigyelés mindenkinek jól esik, és erősíti az érzelmi kötődést a márkád iránt.

ügyfélélmény webshop csomagküldéskor

4. Ajándék vagy kedvezménykupon

Az apró ajándékok és kedvezménykuponok mellékelése a csomaghoz nem csupán a vásárlókat örvendezteti meg, hanem neked, a webshop üzemeltetőjének is hosszú távon számos előnnyel jár.

Egy kis ajándék mellékelése a csomaghoz olyan érzést kelt, hogy a vásárló többet kapott, mint amire számított. Úgy fogja érezni a vevőd, hogy sokkal nagyobb értéket kapott, mint amire számított és ez pozitív élményt nyújt számára a termékeddel és márkáddal kapcsolatosan is.

Az ajándék lehet egy termékminta a saját kínálatodból, amely felkelti a vásárlók érdeklődését más termékek iránt is, de akár egyéb apróság is. Igen hasznos webáruház marketing eszköz is lehet egy kis meglepetés, hiszen mindig örömmel és kíváncsisággal tölti el a vásárlót, és ráirányítja a figyelmét további vásárlások és termékek felfedezésére a kínálatodból.

A kedvezménykuponok szintén hatékony eszközök a vásárlói hűség és a visszatérő vásárlások ösztönzésére.

Amikor egy vásárló egy kedvezménykupont kap a következő vásárlásához, egyfajta „jutalmazva érzem magam” élményt él át. Ez a pozitív érzés erőteljesen kapcsolódik a márkádhoz, és a következő vásárlás során is nagyobb valószínűséggel tér vissza hozzád.

Az apró ajándékok és kedvezménykuponok nem csak az aktuális vásárlás élményét növelik, hanem hosszú távon is gazdagítják a vásárlói kapcsolatokat.

A visszatérő vásárlók nem csak a jövőbeli vásárlásokban jelentenek bevételt, hanem a pozitív tapasztalataikról szóló ajánlásokkal és véleményekkel is hozzájárulnak a márkád hírnevének építéséhez.

Így az apró ajándékok és kedvezménykuponok a hűség és a bevétel növelésének hatékony eszközeivé válhatnak a webshop tulajdonosok számára.

5. Személyes köszönetnyilvánítás

A rendszeres vásárlók nyilvántartása és a kapcsolattartás velük fontos eleme a sikeres webshop működésének. Ez a stratégia nem csupán a vásárlói kapcsolatok megerősítését szolgálja, hanem hosszú távon a vállalkozásod növekedését is elősegítheti.

Az adatbázis nyilvántartása a rendszeres vásárlókról egyértelmű előnyökkel jár. A legjobb, ha mindezt automatizáltan tudod végezni, de ha még erre nincsen lehetőséged, akkor egy ingyenes megoldásként, az Excel tábla is megteszi.

Egyrészt lehetővé teszi számodra, hogy mélyebb betekintést nyerj a vásárlóid vásárlási szokásaiba, preferenciáiba és érdeklődési területeibe. Ez az információ segíthet abban, hogy még pontosabban személyre szabott ajánlatokat és tartalmakat küldhess számukra. Ezzel növeled a vásárlói elégedettséget és a releváns kommunikáció révén fokozhatod a vásárlások valószínűségét.

Az időnkénti köszönet és ajándékok küldése tovább mélyíti a vásárlói kapcsolatot. Az, hogy kiemelten megbecsülöd a rendszeres vásárlóidat, pozitív érzéseket kelt és erősíti az érzelmi kötődést a márkádhoz. Az ajándék lehet egy kis termékminta vagy egy exkluzív kedvezménykupon, amelyek értékkel bírnak és megerősítik a vásárlók hűségét. A köszönetnyilvántartás pedig azt mutatja, hogy törődsz velük, és értékeled a hűségüket.

Ezen kívül, a vásárlói kapcsolatok mélyítése révén nőhet a visszatérő vásárlások száma. A vásárlóid, akik érzik, hogy személyesen is kapcsolatban állsz velük, nagyobb valószínűséggel térnek majd vissza hozzád az újabb vásárlások során is.

Emellett az elégedett vásárlók hajlamosabbak ajánlásokat tenni ismerőseiknek, így a pozitív ajánlások útján új ügyfeleket szerezhetsz.

+1 Könnyű visszaküldési folyamat

Ha a vásárló mégsem elégedett a termékkel, gondoskodj arról, hogy a visszaküldési folyamat zökkenőmentes és egyszerű legyen.

Ez növeli a vásárlók bizalmát és lojalitását a márkád iránt.

Kreatív ügyfélélmény

Az online vásárlás és szállítás élménye a vásárlók számára többet jelent, mint pusztán egy termék megvásárlása.

Egy kis odafigyeléssel és kreativitással könnyedén feldobhatod a termékküldés ügyfélélményét, és így hűségesebb vásárlókat és pozitív visszajelzéseket szerezhetsz.

Ne feledd, hogy a részletek teszik emlékezetessé az élményt, és ezáltal építheted a sikeres online üzletedet.

Ha szeretnél személyre szabott javaslatokat kapni az ügyfélélményed fokozására, akkor foglald le a konzultációdat Timivel még ma és növeld a bevételeidet akár már a közelgő karácsonyi szezonban is!

A cikk szerzője:

Nagy Timi Ügyfélélmény specialista

Nagy Timi

Ügyfél élmény specialista

www.elmenykartyad.hu

timea.nagy@elmenykartyad.hu

Vélemény, hozzászólás?